Framtidens Solel

Årets solcellshjältar i Västmanland

Johan Malmqvist

Djupt in i ett av Skultunas villakvarter gömmer sig Johan Malmqvists imperium. Utifrån ser bostaden ut som en vanlig familjevilla, men skenet bedrar. Innanför gästparkeringen där kunderna erbjuds snabbladdning av sina elfordon, gömmer sig en träningsanläggning utan dess like. Först möts man av ett välutrustat gym. Bakom den stora spegelväggen gömmer sig ett motionsrum och ett trivsamt massagerum. På övervåningen ryms bland annat en konferens, spa och rekreationsanläggning. På väggarna sitter skärmar som avslöjar Johans teknik- och statistikintresse. Med ett enkelt knapptryck kan kunderna få information från olika träningsappar, lyssna på musik eller se filmer direkt på väggen i det rum de befinner sig.

Vad få lägger märke till om man inte höjer blicken lite extra, är att stora delar av taket är beklätt med solcellspaneler i olika riktningar. All belysning, gymutrustning, solarium, värme, belysning och konditionsmaskiner drivs med solel, liksom elen som kundernas bilar laddas med. Alla funktioner drivs av solel som gästerna kan följa i realtid på utplacerade displayskärmar i olika delar av anläggningen.

Att investera i solel var en självklarhet för Johan. Förnybar energi går hand i hand med företagets arbete för hälsa och välbefinnande. Att leva hållbart, värna om miljön och producera grön energi har företaget gjort sedan starten. Solpanelerna är både placerade i sydvästlig och västlig riktning för att maximera solens rörelse. Anläggningen producerar drygt 17 000 kWh per år och kommer expanderas tills den når 100% självförsörjningsgrad beräknat per årsbasis. 

Vinnare

Johan blev utsedd till vinnare i kategorin Innovation eftersom hans exempel visar att en toppmodern anläggning kan drivas av förnyelsebar el. Johan synliggör med hjälp av sin solcellsanläggning att det inte bara är personliga levnadsfaktorer som påverkar hälsan, utan även miljöfaktorer. Förutom att värna miljön är solceller även ett ställningstagande för Johan och bevis på att även små företag kan göra stor skillnad.

Kusta Gård AB

I december 2019 färdigställdes solcellsanläggningen på Kusta Gård som ligger ett stenkast från Västerås. Med sina 700 paneler producerar anläggningen årligen 220 000 kWh.

– Vi valde att installera solel för att få grönare el och för att påverka vår egen elkostnad, berättar Erik Westerdahl, som äger fastigheten på Kusta Gård.

Kusta Gård är ett lantbruk som bedriver spannmålsodling. I jordbruket odlas vete, korn, oljeväxter och vall. Företaget bedriver också uthyrning av åretrunt- boende och sommarstugor. Den största delen av elen som solcellsanläggningen producerar används till spannmålsodlingen.

Totalt består elförbrukningen av 46% egenproducerad el. Vi försörjer spannmålstork, alla ekonomibyggnader som används till driften samt två invallningspumpar. Pumparna är tidsstyrda så att de kan regleras utifrån när egenproduktionen av el sker, antingen när elförbrukningen är relativt liten för gården eller när solen skiner, berättar Erik. 

Framtidens solel utsåg Kusta Gård till vinnare i årets solcellstävling i kategorin Framtidsplaner. Med sin anläggning har Erik haft fokus på tidsreglering med hjälp av optimerare, då anläggningen inte enbart ligger mot söder, utan även i östlig och västlig riktning. På gården tidsstyr de produktionen i bästa möjliga mån för att kunna utnyttja elen som produceras på dagen när solen skiner. Inför framtiden finns även intresse för fasutjämning och ellagring, för att kunna nyttja anläggningen bättre även då solen inte lyser. När de har fått till dessa lösningar finns planer på att bygga ut anläggningen i framtiden.

Boel Schaulin
Klimatstrateg och projektkoordinator
Länsstyrelsen i Västmanlands län