Innovativa solelslösningar i Vallastaden

31 inspirerade, imponerade och nöjda deltagare från i fastighetsnätverket återvände till Örebro vid 19-tiden på kvällen efter en heldag i Linköping. Resmålet var Vallastadens Bo- och Samhällsexpo där 1000 bostäder byggts på rekordtid med innovativa byggnadslösningar.

Stadsdelens arkitektur är minst sagt varierande, men har ett gemensamt fokus på nytänkande, att skapa möten mellan människor och smart energieffektivitet.

Vallastadens expo presenterar sig som Framtidens sätt att bygga, bo och leva. I detta scenario finns också framtidens solceller med en viktig roll. På byggnaderna i Expo-området ses SolTechs semitransparenta och färgglada moduler på parkeringshuset, såväl som byggnadsintegrerade lösningar som helt smälter in i byggnadens design. Det finns också planer på tvåsidiga solceller från PPAM som genererar el med ljuset från både fram- och baksidan av modulen. På eftermiddagen gavs innovativa företag chans att pitcha sina solcellslösningar, där det snart lär vara möjligt att skriva ut solceller storskaligt med bläck i printer – företaget Epishine bygger en fabrik i Sverige, och solcellerna på ditt tak själva kan be tvättmaskinen att starta när de producerar bra. Parallellt med denna innovativa mångsidighet sjunker priset på solcellsmoduler. Framtidsutsikterna för solcellerna verkar minst sagt lovande!