Framtidens Solel

”Jag vill verkligen rekommendera solel!”

Bild på VD Anna-Karin och Johan på Solkraft Direkt.
Bild på ägaren Anna-Karin Larsson, VD Lannalodge och Johan Martinsson delägare på Solkraft Direkt.

Två mil väster om Örebro ligger golf- och konferensanläggningen Lannalodge. Det är ett av allt fler företag i turismbranschen som har satsat på att installera solceller.
– Många kunder idag är väldigt medvetna om miljön. Så jag tror det är en konkurrensfördel med solenergi, säger Lannalodges vd Anna-Karin Larsson.

En fullserviceanläggning

Lannalodge är en av Sveriges äldsta golfbanor som härstammar från 1939. Det finns bland annat en 18 håls bana, 71 hotellrum, 164 bäddar, två restauranger, sju konferenslokaler, uthyrning av mountainbike, paddelbana, gym och relax.

Effekt och storlek

14o paneler monterades upp på två veckor. Men det var en del andra processer som behövde inväntas.  Bidragsansökan till länsstyrelsen tog ett år innan den fick svar. Men när allt var klart kunde Lannalodge glädjas åt 30% av investeringskostnaden i stöd. På 12,5 års sikt beräknas den vara återbetalad.
– Den kommer ju att leva betydligt längre än så, så där kommer den verkligen att börja betala sig, säger vd Anna-Karin Larsson.

Bild på taket av Lannalodge som visar solpanelerna.
Klicka på bilden för att se en film om Lannalodge.

Visar hur mycket solel som produceras

I slutet av 2018 började det produceras solenergi. Besökare kan sedan dess se på en skärm hur mycket produktion och effekt som mäts upp under dagen och sedan de satts igång. Totalt har panelerna en effekt på 50 kilowatt vilket varje år ger omkring 50 000 kilowattimmar i elproduktion.
– Det är ungefär 10% av fastighetens totala förbrukning som solpanelerna är med och producerar, säger Johan Martinsson delägare på Solkraft Direkt som installerat panelerna på Lannalodge.

En speciell typ av solpaneler

Panelerna är placerade i rakt söderläge, vilket ger en mycket bra solelproduktion. Själva panelerna är av en lite speciell typ, nämligen glas/glas.
– Det här är enkelt uttryck som en vindruta på en bil
kan man säga med själva solcellsfilmen däremellan, säger Johan Martinsson.

Med glas på både under- och ovansida blir panelerna dubbelverkande. Det ljus som studsar tillbaka från teglet bidrar därför med solelproduktionen. De blir inte heller så smutsiga som vanliga paneler.

– Solen är förnybar och den smutsar inte ner naturen heller på samma sätt, så jag vill verkligen rekommendera solel, säger vd Anna-Karin Larsson.

TEXT & BILD
Länsstyrelsen Östergötland

 

 

 

 

 

 

Två personer i en porträtt bild