Solenergi ökar i hela landet

Under 2019 installerades nästan 19 000 nya solcellsanläggningar runtom i landet. Det innebär en ökning med 72 procent sedan 2018, enligt en sammanställning från Energimyndigheten. Läs hela nyheten här nedan. Använd den interaktiva kartan genom att hålla pekaren över prickarna för att se kommunernas installerade solel.

 

               

Projektet Framtidens solel syftar till att bidra till utvecklingen av ett fossilfritt samhälle genom att hjälpa små- och medelstora företag att investera i och använda solen som energikälla. Som en del av projektet följer vi upp mängden installerad effekt i Östra Mellansverige. Östra Mellansverige består av Västmanlands, Södermanlands, Östergötlands, Uppsala och Örebro län.

I hela Östra Mellansverige har vi haft en dramatisk ökning av den installerade soleffekten.

Under 2019 ökade mängden installerad effekt med 43 procent i Södermanlands län, 67 procent i Västmanlands län och 62 procent i Uppsala län, säger Martin Holgersson, projektledare på Energikontoret i Mälardalen.

De kommuner i Mälardalen som under året ökade mängden solel mest är Gnesta kommun med 160 procent, Älvkarleby kommun med 146 procent och Hallstahammar kommun med 111 procent. Fördelas den installerade effekten på antalet invånare kommer Heby kommun på en nationell andraplats, med 243 watt solel per person, säger Martin.

I Örebro län ökade solcellseffekten med rekordhöga 89 procent, säger Ylva Gullberg, solcellsexpert på Energikontoret Region Örebro län.

Askersund och Hälleforsnäs sticker ut i Örebro län. Askersunds kommun är den kommun i Örebro län som har mest installerad solcellseffekt i förhållande till antalet invånare, med 126 Watt per invånare – knappt en halv solpanel per person. Hällefors kommun, å sin sida, har ökat sin installerade effekt med 190 procent, och alltså nästan tredubblat mängden solceller, säger Ylva Gullberg, solcellsexpert på Energikontoret Region Örebro län.

I Östergötland ökade mängden installerad effekt med 64 procent. Ydre ökade med hela 141 procent, vilket var största procentuella ökningen i Östergötland. Fördelas den installerade effekten på antalet invånare är Ydre, Ödeshög, Vadstena och Valdemarsvik alla topp tio i Sverige.

Vi ser även att Linköpings kommun fortsätter visa vägen med fjärde mest installerad effekt i hela landet, tätt efter Göteborg, Uppsala och Stockholm. Räknar man sedan också med Linköpings prospekterade solcellspark på 12 megawatt som nu byggs så skulle Linköpings kommun dra iväg rejält i toppen, säger Daniel Kvist, projektledare på Energikontoret vid Region Östergötland.

– För att vi ska nå klimatmålen är det viktigt att utbyggnaden av solel fortsätter att öka. Det här är även goda nyheter för det regionala näringslivet, eftersom ökad användning av solel kan bidra både till minskade koldioxidutsläpp och ökad konkurrenskraft, säger Ylva Gullberg, solcellsexpert på Energikontoret Region Örebro län.

Se detaljerad karta med information om installerad effekt på kommunnivå här.

​All statstik finns på Energimyndighetens hemsida.