Sommarsolståndet 2020

Den 20:e juni inträffade sommarsolståndet i Sverige. Detta innebär att vi passerade årets längsta dag och kortaste natt.

Två gånger om året inträffar solståndet i vårt land. Då lutar jordens axel som mest mot solen eller bort ifrån den. Det senare markerar vintersolståndet, då dagen är som kortast på året och det infaller oftast den 21 december. Solen hinner aldrig stiga upp norr om polarcirkeln under vintersolståndet, vilket gör det mörkt dygnet runt uppe i norr.

Under sommarsolståndet sjunker solen bara en bit under horisonten och därför blir det aldrig helt beckmörkt. Norr om polarcirkeln går solen inte ner över huvud taget. De omvända förhållandena råder på södra halvklotet. När det är sommarsolstånd i Sverige blir det vintersolstånd i de södra regionerna.

I Östra Mellansverigeområdet går solen upp cirka 03:30 och ner 22:30 när dagen är som längst, vilket innebär att vi får 18,5 soltimmar. Under den här delen av året producerar solceller som mest el. Ett exempel från en anläggning i Östra Mellansverige visar att den producerade 150 gånger mer solel vid sommarsolståndet 2019 än vid vintersolståndet samma år.

För att en solcellsinstallation ska motsvara investeringskostnaden bör det minst vara 800 soltimmar per år. I Östra Mellansverige har vi i genomsnitt 1700 soltimmar årligen. Det man också ska komma ihåg är att en anläggning genererar el även om det inte är strålande solsken. Dagsljus är egentligen allt som behövs.


Boel Schaulin
Klimatstrateg och projektkoordinator
Länsstyrelsen i Västmanlands län

 

Källor:

https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/sommarsolstand-och-vintersolstand-1.4180

https://www.solnedgangidag.se/vasteras

https://www.smhi.se/data/meteorologi/stralning/normal-solskenstid-for-ett-ar-1.3052