Framtidens Solel

Solturnén 2021

Efter en lång vinter längtar vi till vårens ankomst och Framtidens solel välkomnar den med en ny upplaga av vår populära Solturné! Under tre måndagar i maj kan du lära dig mer om hållbar turism, avfallshantering av solcellsmoduler och om solel vid nybyggnation.

Måndagen den 3.e maj berättar bland annat Bengt Stridh, universitetslektor vid Mälardalens högskola om vilka fördelar det finns med solceller för säsongsverksamheter som periodvis har högre energiförbrukning. Vi diskuterar också hur besöksnäringen bör rusta för ett mer fossilfritt samhälle där allt fler fordon är eldrivna. I slutet berättar Stefan Leskinen, klubbchef för Lindesberg Golf och hotell, som sina erfarenheter.

Måndagen den 10:e maj får vi lära oss om vad som händer med solcellerna när de är uttjänta och monteras ner. Fredrik Benson, verksamhetsutvecklare från Elkretsen, förklarar hur lagstiftningen kring elavfallet ser ut och vilka avfallsmängder vi kan förvänta oss i framtiden. Sen tar Felicia Elmström över, som är utvecklingsledare på Region Örebro län. Felicia sammanfattar ett examensarbete från Mälardalens högskola som beskriver vilka komponenter solcellsmoduler består av, hur avfallshanteringen ser ut och hur avfallsbranschen behöver utvecklas för att möta upp våra framtida volymer. Till sist avslutas föreläsningen med Camilla Winqvist från Heby kommun som har investerat i en begagnad solcellsanläggning.

Måndagen den 17:e maj avslutas Solturnén med ett fokus på byggnadsintegrerade solceller. David Larsson från Solisten AB, Björn Lundborg från Fastighetsägarna och Viktor Berg från OKQ8 berättar om vilka möjligheter det finns för integrering av solcellspaneler i fasad och tak. De lyfter goda exempel och presenterar hur tekniken ser ut.

Samtliga tillfällen är helt kostnadsfria! – Du är varmt välkommen att anmäla dig till ett, flera eller alla tillfällen!

Har du några frågor eller funderingar om Solturnén 2021?
Kontakta: boel.schaulin@lansstyrelsen.se

Se och ladda ner inbjudan här: Inbjudan solturnén 2021